top of page
  • Foto van schrijverCrystel

Hoe kan je lichter in het leven staan?

Je weet dat het leven lichter en leuker kan. Het is een diep gevoel in jou die zegt dat het kan. Je volgt her en der een yoga les, mediteert. Het wordt misschien zelfs al iets beter, maar ergens blijft er iets wringen. Je blijft zoeken. De onrust gaat maar niet weg en je denkt maar hoe dan?


In deze blog deel ik waardevolle inzichten en praktische tips om lichter in het leven te staan en op basis daarvan jouw droomleven te creëren.


Allereerst wat is een licht leven voor jou?

Voor sommigen is het stressvermindering en innerlijke rust, een stukje ontspanning. Voor anderen is het gezonde voeding, lichaamsbeweging of persoonlijke groei. Maar heb je weleens nagedacht over wat een licht leven voor jou is? Ik wil je hierbij uitnodigen om voorbij de definities te gaan van wat je denkt dat je leven lichter/beter zou moeten maken, maar te kijken naar het gevoel dat het je geeft. Een energie die je laat stralen, waarvan zogezegd jouw lichtje aan gaat.


Een voorbeeld van wat lichte energie is voor mij
een licht leven creëren

Licht is voor mij een energie. Ik volg alles wat licht is, althans zoveel mogelijk. Het is een spier die je moet trainen. Bewustzijn en kiezen voor wat licht is, is als naar de sportschool gaan. Het vergt oefening. Hier kom ik straks op terug. Eerst een vraag die mij regelmatig gesteld wordt is:


Hoe herken je die energie?

Zoals ik lichte energie graag uitleg is; Denk aan iets of iemand die een glimlach op je gezicht tovert, iets wat je lucht of ruimte geeft, een "ah ik wist het" momentje. Dus terwijl je dit leest, neem een momentje voor jezelf en vraag jezelf: Wie of wat is licht voor mij? Lichaam, kun je het me laten zien?



Merk je een glimlach op je gezicht? Dat is wat licht is. Dan gaat het niet per se om die ene persoon of ding waar je op dat moment aan dacht, maar het oproepen van de energie die voor jou licht is. En te weten dat het ten alle tijden beschikbaar is, ook als het even zwaar is.


Licht gaat niet over kiezen van alleen maar leuke dingen of bepaalde situaties vermijden. Nee, verre van. Het gaat erom te leren herkennen wat licht is voor jou, en vervolgens daar steeds meer voor te gaan kiezen. Dat wat je aandacht geeft groeit. Zo zul je ook merken, dat als jij meer kiest voor wat licht is, zul je ook meer aantrekken wat licht is en wat je laat stralen.


Oefening baart kunst.

Voor velen is volgen wat licht is een onbekend terrein. En in alle eerlijkheid voor de een is het ook makkelijker dan voor een ander. Dat heb ik door de jaren heen coaching wel gemerkt. Maar iedereen kan het leren. Iedereen weet wat licht is voor haar of voor hem. Uiteindelijk gaat het er om, dat je er om vraagt in je leven. En dan komt het echt naar je toe.


Hoe kun je het oefenen?

Stel vragen! Leef niet vanuit de conclusie van wat je denkt dat het beste is voor jou, maar ga spelen met vragen stellen. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • Loop de deur uit en vraag: Hoe zou mijn leven zijn over 5 jaar als ik naar links ga? Hoe zou mijn leven zijn over 5 jaar als ik naar rechts ga? Kies hetgeen waar je het meest naar toe getrokken wordt. Ook al is het niet logisch. Ook al moet je feitelijk gezien de andere kant op. Er gaat iets moois/lichts op je pad komen, wat niet zou gebeuren als je bijv naar rechts was gegaan. Volg je je hoofd en merk je gaandeweg; ik had toch de andere kant op gemoeten. Cool, mooi leermomentje. Geen reden om jezelf te veroordelen. Kies de volgende keer gewoon opnieuw.

  • Sta je voor een keuze? Groot of klein. Stel dezelfde vraag als hierboven of Wat gaat hier de grootste bijdrage zijn aan het leven dat ik wil creëren? Kies hetgeen dat verruimend is in energie. Ook al is het spannend, ook al lijkt het wederom niet logisch. Begin met kleine simpele dingen, zoals je kleren uitzoeken. Of in het huishouden: eerst de afwas of eerst de was opruimen? Wat gaat het meest creeren? Nogmaals niet logisch, maar het creeert een bepaalde energie die zal gaan bijdragen aan jouw alledaags handelen en leven.

Het doel van vragen stellen is niet om een antwoord te krijgen of het juiste te doen. Het gaat er om dat je in contact met jouw intuïtie/gewaarzijn ook wel jouw weten en dat je leert te vertrouwen op wat jij weet! En op basis van die intuïtie het lichte leven gaat creeren waar je naar verlangt.


In mijn podcast heb ik nog meer voorbeelden waar ik vertel over situaties van licht en zwaar. Het zijn die momenten die het leven magisch maken. Die toevalligheden, die ik creëerde door te volgen wat licht voor mij is.


Mocht je de tools gebruikt hebben en een mooi verhaal hebben over wat er verscheen, wil je dat dan met met me delen? Lijkt me heerlijk te weten wat het jou brengt.


Happy Creating!

11 weergaven0 opmerkingen
bottom of page